Bilanț final al sezonului estival, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj
Sezonul estival, perioadă a vacanțelor și a concediilor, caracterizată printr-un grad ridicat de mobilitate a persoanelor, creează premisele unor supraaglomerări și determină valori ridicate de trafic rutier.
„Eforturile noastre s-au concentrat pe asigurarea unui climat de ordine și siguranță, iar datorită mobilizării exemplare a forțelor de ordine și a unei strategii bine coordonate, sezonul estival 2024 a fost unul caracterizat de reducerea infracționalității și de o prezență sporită a echipajelor de poliție pe teren. Aceasta ne-a permis să gestionăm cu promptitudine și eficiență provocările specifice perioadei, contribuind la menținerea ordinii publice și a siguranței rutiere”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj.
Pe parcursul sezonului, echipajele de poliție au răspuns prompt la toate solicitările, iar prezența acestora a fost sporită în zonele cu afluență mare de persoane, cum ar fi obiectivele turistice sau festivalurile.
În acest context, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică, structurile operative din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj au acționat pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, pentru prevenirea și descoperirea infracțiunilor, dar și pentru asigurarea liniștii și a ordinii publice.
În debutul sezonului estival, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj și-a stabilit o serie de obiective specifice, menite să asigure o desfășurare sigură și ordonată a activităților turistice sau recreative. Printre acestea se numără:
- Creșterea prezenței polițiștilor în zonele aglomerate și turistice - asigurarea unui număr suficient de patrule pedestre și auto în zonele cu aflux mare de persoane, pentru a preveni și combate faptele antisociale.
- Siguranța rutieră – implementarea de controale suplimentare pe principalele artere de circulație, în vederea reducerii numărului de accidente rutiere.
- Prevenirea și combaterea infracționalității
- Supravegherea siguranței la evenimente publice - monitorizarea și asigurarea ordinii publice la concerte, festivaluri, târguri și alte evenimente de amploare, prevenind incidentele și gestionând fluxurile mari de persoane.
- Cooperarea inter-instituțională – consolidarea colaborării cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Sălaj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și alte structuri, pentru intervenții eficiente în caz de urgență sau situații de risc.
- Informarea și conștientizarea cetățenilor – prin lansarea de campanii de informare publică pentru prevenirea furturilor din locuințe, din autoturisme sau din spațiile publice și sfaturi privind comportamentele sigure în mediul online și fizic.
Activitățile desfășurate de polițiștii sălăjeni au vizat atât latura preventivă, venind în sprijinul cetățenilor cu sfaturi și informații folositoare pentru a nu deveni victime ale infracțiunilor, dar și pe latura de combatere, urmărind să protejeze comunitatea de persoanele care nu respectă normele legislative.
Astfel, au fost întreprinse o serie de activități specifice, în tot județul, în special în zone aglomerate, piețe, târguri, zone de agrement, în proximitatea spațiilor de desfășurare a manifestărilor cultural artistice și în proximitatea lăcașurilor de cult, fiind desfășurate peste 62 de acțiuni cu efective mărite, peste 20 de controale directe, polițiștii intervenind totodată la peste 1.950 de evenimente.
Infracționalitatea sesizată
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj, în perioada sezonului estival, au fost sesizate peste 1.760 de infracțiuni, 860 fiind constate din oficiu. Astfel, au fost înregistrate 626 de infracţiuni contra persoanei, 565 de infracţiuni contra patrimoniului, peste 200 de infracţiuni rutiere, iar 368 au fost infracţiuni de altă natură.
Ca urmare a infracționalității sesizate, precum și în urma cercetărilor și probatoriilor administrate în dosarele penale întocmite, au fost luate peste 70 de măsuri preventive.
De asemenea, au fost sesizate 115 infracțiuni stradale, dintre care 5 prinderi în flagrant și 143 de cazuri de violență domestică, 63 în mediul urban și 80 în mediul rural.
Ordine publică și siguranța cetățeanului
Prin intermediul unei prezențe masive și constante a echipajelor de poliție în locurile cu aflux mare de persoane, am reușit să menținem ordinea și liniștea publică. Cu un total de peste 62 de misiuni desfășurate în teren, au fost aplicate 18.429 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 5.775.406 lei. Totodată, au fost confiscate bunuri în valoare de 8.437 de lei.
De asemenea, intervențiile prompte ale forțelor de ordine la apelurile de urgență primite prin numărul de urgență 112 au fost esențiale pentru soluționarea rapidă a situațiilor de risc, gestionându-se cu profesionalism peste 2.500 astfel de apeluri.
Echipajele de poliție au intervenit la peste 1.900 de cazuri sesizate prin S.N.U.A.U 112, majoritatea fiind soluționate pe loc, fără consecințe grave.
Totodată, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj au acționat în sistem integrat, alături de reprezentanță ai altor structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a asigura un climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European și pentru autoritățile administrației publice locale, din data de 9 iunie 2024.
De asemenea, au fost organizate şi desfăşurate acțiuni punctuale, cu efective mărite, ce au urmărit menținerea ordinii publice, prevenirea infracţionalităţii stradale, a traficului şi consumului de droguri sau identificarea persoanelor urmărite în temeiul legii.
Combaterea infracţiunilor de natură judiciară
În această perioadă, poliţiştii structurilor de investigaţii criminale au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor comise cu violenţă, în special în zona barurilor, cluburilor sau locurilor de cazare, iar împreună cu structurile de ordine publică, pe linia furturilor de şi din auto sau furturilor din locuinţe.
De asemenea, un accent important a fost pus şi pe localizarea şi prinderea persoanelor urmărite la nivel național sau internațional, dar şi pentru găsirea persoanelor dispărute sau plecate voluntar.
Astfel, au fost puse în executare 40 de mandate de executare, fiind clarificată şi situaţia a 70 de persoane dispărute sau plecate voluntar.
De remarcat este faptul că polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au reușit identificarea a doi urmăriți internațional, în străinătate, ca urmarea a cooperării I.P.J. Sălaj cu autoritățile din străinătate.
Reamintim faptul că polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au soluționat un amplu caz de lipsire de libertate în mod ilegal a unei minore din localitatea Dragu, minora fiind identificată la scurt timp de la producerea incidentului, iar cel bănuit de comiterea faptei a fost identificat de polițiști, la câteva săptămâni, în județul Timiș.
Siguranță rutieră - o prioritate esențială
Sub coordonarea Serviciului Rutier au fost desfășurate, începând cu luna iunie, peste 60 de acțiuni punctuale ce au vizat creșterea vizibilității elementului polițienesc, fluidizarea traficului rutier și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.
În cadrul acțiunilor pentru fluidizarea traficului și prevenirea accidentelor rutiere, au fost aplicate peste 13.100 sancțiuni contravenționale, ca urmare a abaterilor constatate în trafic.
Polițiștii rutieri au acționat zilnic, în baza planului BLOCADA, iar în urma activităților de control al traficului rutier au fost reținute 965 de permise de conducere, retrase 222 de certificate de înmatriculare și constatate 204 infracțiuni rutiere.
În săptămâna 5 – 11 august, la nivelul polițiilor rutiere europene, a fost desfășurată acțiunea ROADPOL – Speed, pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă. Și polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au fost implicați în această acțiune, fiind aplicate 752 de sancțiuni contravenționale, 321 dintre acestea pentru depăşirea limitei legale de viteză. De asemenea, poliţiştii au reținut 73 de permise de conducere și 26 de cerificate de înmatriculare.
Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul accidentelor rutiere a crescut, fiind înregistrate 21 de accidente rutiere, soldate cu 7 persoane decedate, 16 persoane grav rănite și 16 persoane rănite ușor, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave fiind reprezentate de indisciplina pietonilor, viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea priorității de trecere vehiculelor, conducere fără permis sau alte abateri săvârșite de către conducătorii auto.
Combaterea criminalității economice
Activităţile desfăşurate de poliţiştii specializaţi în acest domeniu au fost orientate pe două paliere:
-prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale în domenii precum alimentaţie publică şi cazarea turiştilor, industrie alimentară, produse accizabile sau transport intern de persoane;
-prevenirea şi combaterea ilegalităţilor privind protecţia mediului înconjurător, activităţi vamale, respectării disciplinei în construcţii sau drepturilor de proprietate intelectuală.
Pe perioada sezonului estival, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au efectuat peste 80 de controale la mai mulți operatori economici din județul Sălaj, în urma cărora au fost indisponiblizate peste 200 de bunuri (produse textile și cosmetice), susceptibile a fi contrafăcute, în valoare de 40.600 de lei.
În urma acțiunilor și controalelor efectuate, polițiștii de la economic au aplicat 23 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi de peste 45.500 de lei, au constatat 46 de infracțiuni, atât infracțiuni din sfera celor prevăzute de Codul Penal cât și infracțiuni prevăzute de legi speciale în acest domeniu.
Siguranța școlară și prevenirea criminalității
Cu toate că a fost perioada vacanței, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au continuat să fie aproape de tineri, fiind desfășurate activități în cadrul școlilor de vară și al taberelor, copiilor fiindu-le oferite sfaturile necesare pentru a face alegeri sigure și responsabile, prevenind astfel comportamentele riscante și asigurând o vacanță lipsită de incidente neplăcute.
Pe parcursul sezonului estival, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au derulat 139 de activități cu caracter informativ-preventiv, alături de polițiști din cadrul altor structuri, beneficiari fiind peste 3.400 de elevi.
Aceste activități au avut ca obiectiv prevenirea evenimentelor negative care ar putea pune în pericol dezvoltarea normală a elevilor, cu accent pe inia prevenirii fenomenului de bullying, a traficului de persoane, a consumului de droguri în rândul tinerilor, a delincvenței juvenile, precum și prevenirea victimizării minorilor prin diverse infracțiuni.
Printre campaniile și proiectele derulate de polițiștii Biroului Siguranță Școlară în perioada sezonului estival amintim: Campania „How to survive high school?”, proiectul educațional „Copiii trebuie protejați, nu exploatați”, proiectul „Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”.
Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității au desfășurat 189 de activități informativ-preventive, cetățenilor fiindu-le oferite sfaturi și recomandări privind prevenirea victimizării minorilor, siguranța în mediul online, prevenirea violenței în familie, a consumului de droguri, prevenirea discriminării, protejarea bunurilor personale și importanța apelurilor efectuate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112.
Printre proiectele și campaniile derulate de polițiștii de la prevenire amintim următoarele: proiectul „Dincolo de aparențe” – care a vizat prevenirea traficului și consumului de dorguri, Campania de prevenire a fraudelor informatice care au ca mod de operare investițiile online, campania „Scuzele nu schimbă realitatea” – campanie ce a vizat prevenirea violenței domestice și, de menționat este și proiectul „Fără discriminare”.
La finalul sezonului estival 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj își exprimă satisfacția față de rezultatele obținute și de modul în care au fost gestionate provocările acestei perioade. Datorită eforturilor concertate ale polițiștilor și colaborării cu alte instituții, am reușit să asigurăm un climat de siguranță și ordine publică pentru toți cetățenii și turiștii.
Ne menținem angajamentul de a rămâne vigilenți și pregătiți pentru orice situație, continuând să intervenim prompt la orice solicitare și să consolidăm relația de încredere cu comunitatea. Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj va continua să fie un garant al securității, dedicat protejării cetățenilor și menținerii ordinii publice pe tot parcursul anului.
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
S F
13.11.2024Să vezi acuma pe Adriana Bahmuțeanu ce circ țigănesc face .....de fapt așa e ea
nu-i treaba ta
09.11.2024mergeti la munca mai bine dacat SA stati degeaba, sunteti tineri si grasi, sanatosi tun, puneti mana pe lopeti si la munca cu voi, lasti povestile pentru copii la batrani SA le dea mai departe. sunteti niste lipitori care sugeti banii si vita die pe oamenii nenorociti, si sunt...
nu-i treaba ta
09.11.2024Ok... SA inteleg ca daca am sa ajunga vreodata in Cluj -Napoca Si Militia gaseste asupra mea 3 -4 grame de Cannabis medicinal , pe care IL consum datorita durerilor cronice, eliberat pe reteta, RISC o pedeapsa intre cati si cati ani...? Consider ca Ar trebui SA se traga ...
la articolul Două persoane reținute de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc și mare risc
Covaci Costel
02.11.2024Mai bine stai o tura si fa un copil la Tagarlas ca o sa ajunga copulul deputat ! Cat timp tu stai el nu sta degeaba da din cur ! merita votat !
la articolul Senatorul Țăgârlaș, acest maestru al cuvintelor pline de însemnătate planetară
COMENTARII