Aragazul – ucigașul tăcut din bucătăria ta: 40.000 de decese anuale în Europa
Un studiu şocant dezvăluie că aragazul pe gaz este responsabil pentru zeci de mii de decese premature în Europa anual. Află cum poluanții emişi de aragaz îți afectează sănătatea și ce măsuri se pot lua pentru a reduce riscurile.
În fiecare an, un număr alarmant de 40.000 de europeni își pierd viața prematur din cauza expunerii la gazele emise de aragazul pe gaz. Conform unui studiu recent, aceste gaze dăunătoare, precum dioxidul de azot (NO2), monoxidul de carbon și benzenul, reduc semnificativ speranța de viață și sunt asociate cu boli cardiovasculare și pulmonare severe.
Un raport detaliat, susținut de Fundația Europeană pentru Climă, a dezvăluit că folosirea unui aragaz pe gaz scurtează viața unei persoane cu aproape doi ani. Cercetătorii au estimat că 36.031 de decese premature în UE și alte 3.928 în Marea Britanie sunt atribuite anual utilizării aragazelor.
„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, a subliniat Juana María Delgado-Saborit, autoarea principală a studiului și cercetătoare la Universitatea Jaume I din Spania. „Știam de mult timp că bucătăriile cu aragaz pe gaz au niveluri mult mai ridicate de poluare cu NO2 decât cele cu aragaz electric, dar abia acum am putut cuantifica impactul asupra sănătății.”
Arderea gazelor fosile în timpul gătitului eliberează o serie de substanțe nocive care irită căile respiratorii și pot provoca diverse afecțiuni grave. În ciuda acestui fapt, aragazul pe gaz rămâne o alegere populară în multe gospodării europene, inclusiv în România, unde peste 60% dintre case utilizează acest tip de aparat.
Pentru a proteja sănătatea publică, experții în sănătate și mediu solicită adoptarea unor măsuri urgente, precum:
- Stabilirea de standarde stricte pentru calitatea aerului în interior: UE ar trebui să urmeze exemplul altor țări și să introducă reglementări privind emisiile de poluanți din aparatele de gătit;
- Subvenționarea trecerii la alternative mai curate: Oferirea de stimulente financiare pentru înlocuirea aragazelor pe gaz cu plite electrice sau pe inducție ar putea accelera tranziția către o energie mai curată;
- Etichetarea obligatorie a aragazelor: Consumatorii ar trebui să fie informați în mod clar despre riscurile pentru sănătate asociate cu utilizarea aragazelor pe gaz.
Aragazul pe gaz, un obiect prezent în aproape fiecare bucătărie, s-a dovedit a fi o sursă majoră de poluare a aerului în interior și o amenințare serioasă pentru sănătate. Este timpul să recunoaștem gravitatea acestei probleme și să acționăm pentru a proteja sănătatea noastră și a celor dragi.
Sursa: The Guardian
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
S F
13.11.2024Să vezi acuma pe Adriana Bahmuțeanu ce circ țigănesc face .....de fapt așa e ea
nu-i treaba ta
09.11.2024mergeti la munca mai bine dacat SA stati degeaba, sunteti tineri si grasi, sanatosi tun, puneti mana pe lopeti si la munca cu voi, lasti povestile pentru copii la batrani SA le dea mai departe. sunteti niste lipitori care sugeti banii si vita die pe oamenii nenorociti, si sunt...
nu-i treaba ta
09.11.2024Ok... SA inteleg ca daca am sa ajunga vreodata in Cluj -Napoca Si Militia gaseste asupra mea 3 -4 grame de Cannabis medicinal , pe care IL consum datorita durerilor cronice, eliberat pe reteta, RISC o pedeapsa intre cati si cati ani...? Consider ca Ar trebui SA se traga ...
la articolul Două persoane reținute de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc și mare risc
Covaci Costel
02.11.2024Mai bine stai o tura si fa un copil la Tagarlas ca o sa ajunga copulul deputat ! Cat timp tu stai el nu sta degeaba da din cur ! merita votat !
la articolul Senatorul Țăgârlaș, acest maestru al cuvintelor pline de însemnătate planetară
COMENTARII