Turismul din Bistrița-Năsăud de la ”fantoma” contelui Dracula, ”marea de la munte” , Băile Figa și castele reabilitate ale nemeșilor maghiari. Episodul 1: Castelul Dracula din Pasul Tihuța.

Turistul care vine pentru prima dată la Piatra Fântânele, comuna Tiha Bârgăului, se poate caza la pensiunile din zonă.

Ce poate face el aici? Poate merge cîțiva kilometri să viziteze Tășuleasa Social, își poate purta pașii pe ”Drumul Romanilor”, se poate ruga la Marea Cruce a  mănăstirii de maici din localitate, coboară spre Tiha Bârgăului la ”Elena din Deal” și cam atât.

Ce nu poate face: nu se poate caza la unul dintre cele mai importate obiective turistice din județul Bistrița-Năsăud – Hotelul-Castel DRACULA și nici nu poate schia iarna, evident, pe o pîrtie aflată în apropierea hotelului închis de 5 ani. De ce e încă închis hotelul? O să ne spună chiar Ionuț Simionca, managerul SC Îndemânarea Prod Com SRL, firma care a achiziționat hotelul în 2020.

Povestea despre situaţia din turismul din judeţul Bistriţa-Năsăud începe la 45 km de municipiul Bistriţa, la Piatra Fântânele. E vorba de o locaţie foarte importantă pentru turismul bistriţean, una care ar fi trebuit să devină staţiune turistică montană. Nu a fost să fie, deşi, multe din criteriile necesare în vederea înfiinţării unei mini-staţiuni montane ar exista, iar altele, nu. Localitate-brand a Transilvaniei prin Castelul însângeratului conte Dracula, construit însă mult mai departe de locul unde se presupune că ar fi existat respectivul castel, Piatra Fântânele are ce oferi din punct de vedere al turistului care îşi doreşte o vacanţă activă. Pentru atestarea unei staţiuni turistice trebuie îndeplinite obligatoriu criteriile obligatorii şi 75% din punctajul maxim acordat pentru criteriile suplimentare, în cazul staţiunilor de interes naţional, şi 50% pentru staţiunile turistice de interes local.

Se vorbește foarte mult despre turismul din Bistrița-Năsăud, NOI VREM SĂ VEDEM CARE ESTE REALITATEA .

Suntem convinși că există foarte multe lucruri bune care s-au întâmplat în ultimii 20 de ani. O spun din start: Nu e vorba de o anchetă, deși așa pare, e doar un demers journalistic care încearcă să stabilească cine, ce, unde, când și cum: Este evident că nu putem vorbi de adevăruri absolute, știind că el, adevărul este la mijloc, dar, vrem să aflăm ce s-a ales de hotelurile vechi, de pensiuni, de Sângeorz Băi, pentru că, Băile Figa sunt o realitate funcționale sau încotro Colibița, așa-zisa mare de la munte. Până la urmă, este de bine de aflat care este, în adevărat, oferta turistică a județului Bistrița-Năsăud.

Episodul 1: Castelul Dracula din Pasul Tihuța, poarta de intrare în Transilvania din Moldova.

Vremurile când americanii și japonezii ”bântuiau” la castelul Dracula au trecut demult . După ce DRACULA și-a luat zborul din hotelul construit în anii 70 ai secolului 20 de Alexandru Misiuga, turiștii merg în alte părți. După 5 ani de la achiziționarea clădirii de Îndemânarea Prodcom, promisa modernizare bate pasul pe loc, iar petrecerea de Halloween, o amintire tot mai îndepărtată. Timp de peste 15 ani, an după an, la Hotelul-Castel DRACULA, în noaptea de 31 octombrie/1noiembrie, grupuri de ”draculiști” petreceau de la apusul soarelului și până când veneau zorille. Erau vremurile când Hotelul-Castel DRACULA era în proprietatea celor de la Coroana SA, iar Pasul Tihuța era invadat de oameni veniți din toată lumea să ”sărbătorească” Halloween-ul.

În 2018, aici venea pentru petrecerea de Halloween, un grup de peste 100 de americani și canadieni. Era ultimul grup, asta pentru că, în 2019 complexul turistic era scos la vânzare. În 2020, Compania ÎNDEMÂNAREA a preluat Hotelul DRACULA de la Pasul Tihuța în urma unei licitații online. Totul se întâmpla în septembrie. Prețul de achiziție a fost 1,6 mil. euro (fără TVA). Acesta a fost stabilit de CITR, care gestiona insolvența grupului de firme AgroInvest-Combis-Coroana de Aur (care deținea hotelul, girat la Banca Transilvania). În 2018 , afaceristul Ioan Moldovan, care a început să își vândă toate unitățile de cazare după ce grupul său de firme a intrat în insolvență, a cerut pentru hotelul din Pasul Tihuța nu mai puțin de 7 milioane de euro. Cum nimeni nu s-a arătat interesat, prețul a scăzut la 4 milioane de euro, iar în toamna lui 2020, întreg complexul hotelier se vindea la 1,6 milioane de euro.

Au trecut 5 ani și la hotelul DRACULA din pasul Tihuța nu se întâmplă mai nimic. Evident, hotelul poate fi ”admirat” de pe platoul din față, asta pentru că, fiind vorba de o proprietate privată, accesul în interior este prohibit. Nu zboară lilieci, de fapt aici nu se mai întâmplă nimic.

Fără doar și poate, primul interesat de reluarea activității turistice în pasul Tihuța, este primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, Piatra Fântânele fiind localitate aparținătoare acestei UAT aflată la granița cu județul Suceava.

” Pentru noi ar fi extraordinar să reînceapă activitatea la fostul hotel. Taxele, turiștii, pensiunile și hotelul plin ar adduce un plus la buget și la posibilitatea de-a avea un turism decent și profitabil în zonă. Sper, sper foarte mult ca acest lucru să se întâmple câte mai repede”, ne-a spus primarul Vasile Șut.

Ionuț Simionca (manager Îndemânarea Prod Com SRL): Vom transforma în bine întreaga zonă

Așa cum e și normal, următorul popas l-am făcut la Compania  Îndemânarea Prod Com srl , unde am stat de vorbă cu Darius Simionca, managerul general al companiei care va transforma în următorii 2 ani și jumătate castelul dar și zona din imediata lui apropiere.

” Trebuie înțeles faptul că, după achiziționare, am început să facem tot felul de expertise, de foraje, fiind vorba de o construcție veche, una care are imediat 50 de ani. Pe urmă, mai trebuie știut faptul că, în actualul stadiu, clădirea nu mai primește niciun fel de autorizație de funcționare. Rezultatul forajelor ne va spune dacă consgrucția mai poate suporta reabilitarea și extinderile pe care vrem să le facem. E vorba de o reabilitare totală într-un concept nou și pe care îl vom prezenta la timpul potrivit. Proiectul va fi depus la primăria Tiha Bârgăului pentru eliberarea autorizației de construire la finele lui 2025. Noi credem că vom reuși să terminăm totul la finele lui 2027”, ne-a explicat Simionca.

 

Dracula, Alexandru Misiuga și Nicolae Ceaușescu

ALEXANDRU MISIUGA SI VALEA BRGULUI  Rsunetul

Mai trebuie să știți că, Ideea construirii hotelului a avut-o Alexandru Misiuga, decedat la această dată, directorul din acea perioadă al Oficiului Judeţean de Turism Bistriţa-Năsăud. A citit cartea lui Bram Stoker şi a vrut să facă un castel-hotel ca şi cel din roman. Misiuga a făcut din beţe de chibrituri macheta viitorului imobil şi a încercat să obţină aprobări pentru construcţie. Proiectul lui Misiuga a avut succes, a primit finanţări, valoarea totala a investitiei fiind, la vremea respectivă, de 25 de milioane de lei. Hotelul a fost proiectat de IPROCOM Bucureşti şi construit de IJCM Bistriţa. Constructia a început în 1976. Munca a fost grea din cauza condiţiilor climaterice , deoarece se putea lucra doar din mai şi până în octombie. Hotelul a fost terminat abia după şapte ani, adica în 1983 şi are 63 de camere.

Alexandru Misiuga

 

Pe când încă trăia, Misiuga, care era şi baron al Casei Dracula a dat următoarele explicaţii cu privire la istoria hotelului “Dracula”: “ Pe scurt, atât vă spun, Dumnezeu a făcut lumea în şase zile şi în a şaptea s-a odihnit. Eu, Alexandru Misiuga, dracu’ m-a pus să încep hotelul în 26 aprilie 1976, când s-a bătut ţăruşul şi abia în 20 august 1983 s-a inaugurat acest hotel, după 7 ani de zile de muncă continuă. Au fost viscole, căram cu autocarul de la Bistriţa unde erau la vremea aceea doar 7 case. N-am putut să-l botez Hotel Castel Dracula că dacă spuneam că am citit romanul eram luat la întrebări. Romanul a fost tradus de Ion Gorun în 1923, culmea chiar cu un an înainte să mă nasc eu. Hotel Tihuţa era, pentru că era Pasul Tihuţa. Am avut totuşi curajul la inaugurare, după 7 ani de zile, să pregătesc 16 călăreţi, cu fete, cu orchestră chiar de la intrare pentru întâmpinarea primului secretar. Era duminică, era soare, 20 august şi mă tot uitam la ceas. Fix la 11 vine coloana cu şefi. După ce opresc, văd că Tănase, cel care răspundea de comerţ şi de turism fuge către mine. Vine şi mă întreabă ce e cu tot circul. Eu îi spun că aştept să vină prim secretarul să taie pamblica pentru inaugurarea hotelului după 7 ani de zile. Mi-a spus că nu are nevoie de circ aşa că le-am spus tuturor să plece. Ceea ce au şi făcut în 2 minute. Primul secretar vine apoi la mine şi-mi spune să nu tai nici o pamblică. Eu cred că a fost din cauză că, pe vremea aceea, cuplul Ceauşescu avea obiceiul de a tăia panglici, iar teama a fost ca nu cumva cei doi să facă vreo plimbare cu elicopterul şi să mă vadă făcând acelaşi lucru.”

Episodul 2: Povestea telescaunului, pârtia de bob care nu a funcționat niciodată și mănăstirea de maici.

COMENTARII


CELE MAI CITITE ȘTIRI


ULTIMELE COMENTARII

bizoffice.ro

30.03.2025

Oare ce se intampla de tot fug de acasa minorele astea?

Minoră plecată voluntar de la domiciliul său din Huedin. Dacă ați văzut-o, sunați la 112!

Cozma Connt Ancuța Sofica

25.03.2025

Parintele Bene ieste un om minunat și mereu a fost iar atunci când am avut nevoie de dansul a fost mereu prezent sufletește în viata mea și a fam mele sii mulțumesc din suflet și ma rog mereu Bunului Dumnezeu sai dea sănătate Dansului și fam Dansului și să-l tina sana...

Pr. Claudiu Bene, despre greutățile preotului de la sat: Cea mai mare bucurie e să-mi văd credincioșii venind la biserică

Abrudan Florin

15.03.2025

Ce material de tot rahatul postezi autorule? Vezi că există diferențe mari între transportul a mai mult de 10m3,,fără documente legale", ce impune potrivit legii 46/2008, ridicarea autovehiculului utiluzat la transport, și ce le scrise de tine! Tu nu atești transportul f...

Ansamblu auto în valoare de 250.000 de euro, confiscat de polițiștii din Huedin în cadrul unui dosar de infracțiuni silvice - VIDEO

Acest site folosește cookies

Alegeți care tipuri de cookies să fie utilizate; site-ul folosește cookies pentru a examina traficul și activitățile utilizatorilor de pe acest web-site, pentru marketing și pentru a oferi funcționalitate de tip social media. Citește mai multe despre cookie-uri

Necesare
Funcționalitate
Analiză
Marketing