
Percheziții efectuate de polițiști în județul Cluj, la domiciliile unor persoane implicate într-o grupare infracțională bănuită de multiple infracțiuni comise la nivel național
Joi, 13 martie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, au pus în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară, în județele Cluj, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea, Dâmbovița, Mureș, Sibiu, Ilfov și în municipiul București, într-un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și spălarea banilor.
Din probatoriul administrat a rezultat că, în primăvara anului 2022, o persoană ar fi inițiat, în județul Gorj, un grup infracțional cu scopul creării unor circuite economice fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje, prin intermediul cărora să fie obținute sume importante de bani de la OIREP (organizații care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului).
Inițial, gruparea de criminalitate organizată s-ar fi bazat pe relații de familie, liderul acesteia folosind o societate comercială pentru a intra în relații contractuale cu OIREP-urile și prin intermediul căreia să fie obținut și distribuit produsul infracțional între membrii grupării.
Ulterior, pentru a da o aparență de legalitate circuitului comercial conceput ca mod de operare, membrii grupării ar fi cooptat mai mulți administratori (de fapt sau de drept ) ai unor societăți comerciale având ca obiect de activitate colectarea de deșeuri, care, în schimbul unor sume de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor, ar fi aderat la gruparea de criminalitate organizată și ar fi întocmit documente în care ar fi menționat, în mod nereal, livrări de deșeuri către societatea comercială controlată de lider.
În scopul atestării trasabilității deșeurilor de la generator până la reciclator, administratorii acestor societăți ar fi întocmit în fals și înscrisuri privind achiziția de la persoane fizice sau de la alți colectori a cantităților de deșeuri facturate către firma liderului grupării.
Pentru întregirea circuitului economic fictiv, persoanele cercetate ar fi atras în gruparea infracțională reprezentanții unor societăți comerciale având ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri care ar fi întocmit documente de transport pentru curse neefectuate, ar fi înregistrat prestări de servicii nereale și ar fi încasat contravaloarea facturilor emise, obținând astfel o parte a produsului infracțional.
Prin acest mecanism, gruparea de criminalitate organizată ar fi indus în eroare mai multe societăți de tip OIREP cu privire la faptul că ar fi efectuat livrări de deșeuri pentru a fi reciclate, încasând sume de bani de la fiecare, pentru aceeași „marfă”.
Ulterior, după ce erau transferate diverse sume de bani de către OIREP-uri sau alți clienți reali în conturile societății controlate de către lider, banii ar fi fost retrași în numerar de la ATM-uri sau virați în conturile firmelor membrilor grupului infracțional organizat.
La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova vor fi conduse pentru audieri aproximativ 30 de persoane (persoane cercetate și martori).
Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj, Târgu-Mureș, serviciilor de combatere a criminalității organizate Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Sibiu, Dâmbovița, precum și al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, grupărilor de jandarmi mobile Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș și inspectoratelor de jandarmi județene Sibiu și Olt.
Oamenii legii fac precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Foto: Poliția Română
GALERIE FOTO
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Ana Guțu
01.04.2025Cred că ar trebui sa verificați mai bine bibliografia domnul senator Pintea,nu sa luați articolul de la alți jurnaliști.dar daca va este așa greu sa verificați va informez eu, domnul senator are liceul,nu 8 clase sau școala specială așa cum se speculează.ar trebuie sa ...
la articolul Cine este senatorul de Sălaj care are doar 8 clase și două dosare penale?
bizoffice.ro
30.03.2025Oare ce se intampla de tot fug de acasa minorele astea?
la articolul Minoră plecată voluntar de la domiciliul său din Huedin. Dacă ați văzut-o, sunați la 112!
vinczeattila35@gmail.com
28.03.2025Pe cei buni ii ia Dumnezeu la el mai repede....
Cozma Connt Ancuța Sofica
25.03.2025Parintele Bene ieste un om minunat și mereu a fost iar atunci când am avut nevoie de dansul a fost mereu prezent sufletește în viata mea și a fam mele sii mulțumesc din suflet și ma rog mereu Bunului Dumnezeu sai dea sănătate Dansului și fam Dansului și să-l tina sana...
COMENTARII