
Cartea „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”, lansată în cadrul FICT, la Cluj-Napoca
Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a lansat o nouă carte în cadrul celei de-a 10-a ediții a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT), care are loc în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în perioada 25-29 septembrie 2024.
Noua apariție editorială, intitulată „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox”, este un catehism modern care își propune să ofere răspunsuri la marile întrebări spirituale ale omului contemporan, în special ale tinerilor, într-o formă accesibilă și clară. Cartea este un îndrumar esențial pentru credință, fundamentat biblic și patristic, cu referințe la mari teologi ortodocși contemporani.
Apărută recent la Editura Renașterea, lucrarea „Cred, Doamne, și mărturisesc! File de catehism ortodox” a fost lansată joi, 26 septembrie, începând cu ora 12:00, în spațiul de evenimente al FICT, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, precum și a mai multor clerici, teologi, oameni de cultură și tineri clujeni.
Au luat cuvântul și au prezentat noua apariție editorială: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, sufletul și inițiatorul apariției acestui catehism, prof. univ. dr. Adrian Papahagi – cadru universitar la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca și pr. conf. univ. dr. Grigore-Dinu Moș – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a UBB din Cluj-Napoca.
„Am crescut pe vremea comunismului. Religia fusese scoasă din învățământul public. Preoții mai îndrăzneți, în mod sporadic, făceau în biserică catehizarea copii lor, de fapt a tuturor credincioșilor. Eram foarte bucuroși când ajungeam în posesia vreunui catehism tipărit în perioada interbelică. Părinții, formați în alte vremuri, ne transmiteau cât erau în stare. Când a venit libertatea, și religia a fost reintrodusă în școli, tare ne-am bucurat. Credeam că euforia ce ne-a cuprins în acest sens nu va mai dispărea. Dar, chiar dacă religia a reintrat în școli, încet, încet, valul secularizării se revarsă peste lume. Copiii și tinerii, pe lângă manualele de religie, ajung și în posesia unor catehisme sau învățături de credință tipărite acum câțiva ani. Ba și oamenilor mari le sunt de folos aceste îndreptare de credință și, când ajung în posesia lor, se bucură. Ne dăm seama că învățăturile de credință și catehismele le sunt de folos tuturor. Sfântul Apostol Pavel, referitor la propovăduire, spune: «credința este din auzire, iar auzirea, prin cuvântul lui Hristos» (Romani 10, 17). Iar cuvântul lui Hristos, transmis apostolilor și primilor creștini, este consemnat în Scripturi, în învățăturile de credință și în catehisme.
Toți creștinii, în general, și cei tineri, în special, au nevoie să-și întărească credința, iar ca un mijloc prin care fac lucrul acesta sunt învățăturile de credință și catehismele. În sufletele lor lucrează harul lui Dumnezeu primit la Botez, dar e nevoie și de efortul lor cu ajutorul căruia își limpezesc multe lucruri. Frământările cotidiene pot întuneca mintea noastră, de aceea e nevoie să ne-o luminăm. Sfântul Pavel ne spune că «dumnezeul veacului acesta a orbit mințile necredincioșilor, ca să nu le lumineze lumina Evangheliei slavei lui Hristos, care este chipul lui Dumnezeu» (2 Corinteni 4, 4). (…) Învățătura de credință tipărită acum, dorim să le fie de folos tuturor credincioșilor noștri, în general, și tinerilor noștri, în special, ca să le întărească credința și să le limpezească multe nedumeriri pe care oamenii le au”, a subliniat ierarhul în cuvântul înainte al cărții.
Evenimentul a fost moderat și prezentat de directorul Editurii Renașterea, preotul dr. Cătălin Pălimaru.
Festivalul Internaţional de Carte Transilvania (FICT), realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, a debutat miercuri, 25 septembrie 2024, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, și se va încheia duminică, 29 septembrie. Festivalul susține cultura scrisă română și universală. Mottoul ediției din acest an este „De 10 ani citim împreună”.
În cadrul ediției din acest an, participă cele mai importante edituri din România, printre care și Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului. De asemenea, au loc lansări de carte, colocvii și conferințe cu invitați speciali. Totodată, manifestarea își propune să atragă atenția tinerilor asupra necesității lecturii, să promoveze responsabilitatea socială și culturală, diversitatea și implicarea civică, potrivit organizatorilor.Mai multe fotografii de la eveniment AICI
Text și foto: Darius Echim / Mitropolia ClujuluiCELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Ana Guțu
01.04.2025Cred că ar trebui sa verificați mai bine bibliografia domnul senator Pintea,nu sa luați articolul de la alți jurnaliști.dar daca va este așa greu sa verificați va informez eu, domnul senator are liceul,nu 8 clase sau școala specială așa cum se speculează.ar trebuie sa ...
la articolul Cine este senatorul de Sălaj care are doar 8 clase și două dosare penale?
bizoffice.ro
30.03.2025Oare ce se intampla de tot fug de acasa minorele astea?
la articolul Minoră plecată voluntar de la domiciliul său din Huedin. Dacă ați văzut-o, sunați la 112!
vinczeattila35@gmail.com
28.03.2025Pe cei buni ii ia Dumnezeu la el mai repede....
Cozma Connt Ancuța Sofica
25.03.2025Parintele Bene ieste un om minunat și mereu a fost iar atunci când am avut nevoie de dansul a fost mereu prezent sufletește în viata mea și a fam mele sii mulțumesc din suflet și ma rog mereu Bunului Dumnezeu sai dea sănătate Dansului și fam Dansului și să-l tina sana...
COMENTARII