
Cardiologii mureșeni, asaltați de pacienți cu miocardită post-covid
Capacitatea extrem de redusă a pacienților de a apela la serviciile medicale din timpul pandemiei pentru afecțiuni grave, altele decât Covid-19, își arată consecințele în această perioadă, atrag atenția medicii de specialitate.
Numărul pacienților cu boli cardiovasculare a crescut în ultima perioadă, mai ales cu miocardită, precum și infarctul diagnosticat la vârste tot mai fragede.
Numai 40% dintre europeni, inclusiv românii cu infarct miocardic, s-au prezentat la spital în timpul pandemiei, precizează șefa Clinicii de cardiologie a Spitalului de Urgență Târgu Mureș, prof. dr. Theodora Benedek:
„A fost un eveniment foarte dramatic înregistrat în perioada pandemiei și, bineînțeles, acum ne confruntăm cu consecințele acestui fapt pentru că cei care nu s-au dus atunci la control cardiologic, vin acum cu complicații. Aceste complicații sunt variate, începând de la infarct miocardic până la AVC.
Anumite patologii au crescut, cum ar fi cele inflamatorii, deci miocarditele post-covid. Vedem în fiecare zi tot mai mulți tineri care vin cu infarct miocardic acut iar cauzele pentru asta pot fi stilul de viață nesănătos, oboseala, stresul fumatul și alimentația nesănătoasă, sedentarismul, nopțile nedormite… Vedem tot mai mult infarcte și la vârsta sub 30 de ani.”
În prezent, numărul pacienților cu probleme cardiovasculare a crescut mult în județul Mureș, în timp ce numărul medicilor e deficitar, mai spune prof. dr. Theodora Benedek, citată de radiomures.ro:
„Să știți că la nivelul județului Mureș cardiologia este declarată specialitate deficitară iar acest lucru duce, la rândul lui, dacă sunt mai mulți pacienți, la aglomerație (la cabinetele de cardiologie -n.r.). Ce se poate face? Poate e la nivelul politicii sanitare și ar fi necesar să se acorde acele stimulente pentru cei care vor să meargă spre specialitatea de cardiologie pentru că sunt o serie de probleme administrative pentru cardiologi, legate de sporuri…”
Potrivit datelor furnizate de Societatea Europeană de Cardiologie, în prezent sunt aproximativ 113 milioane de persoane care trăiesc cu boli cardiovasculare.
În țara noastră, raportările medicilor de familie arată că mai mult de 1 din 4 persoane, deci peste 4 milioane de români, se află în evidență cu o boală cardiovasculară.
România ocupă locul întâi în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media Uniunii Europene de 44 la 100.000 de locuitori.
Afecțiunile cardiovasculare reprezintă astfel prima cauză de deces în țara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.
Un român moare de infarct la fiecare jumătate de oră, a doua cauză a mortalității în România fiind cancerul.
Foto ilustrativ
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
bizoffice.ro
30.03.2025Oare ce se intampla de tot fug de acasa minorele astea?
la articolul Minoră plecată voluntar de la domiciliul său din Huedin. Dacă ați văzut-o, sunați la 112!
vinczeattila35@gmail.com
28.03.2025Pe cei buni ii ia Dumnezeu la el mai repede....
Cozma Connt Ancuța Sofica
25.03.2025Parintele Bene ieste un om minunat și mereu a fost iar atunci când am avut nevoie de dansul a fost mereu prezent sufletește în viata mea și a fam mele sii mulțumesc din suflet și ma rog mereu Bunului Dumnezeu sai dea sănătate Dansului și fam Dansului și să-l tina sana...
Abrudan Florin
15.03.2025Ce material de tot rahatul postezi autorule? Vezi că există diferențe mari între transportul a mai mult de 10m3,,fără documente legale", ce impune potrivit legii 46/2008, ridicarea autovehiculului utiluzat la transport, și ce le scrise de tine! Tu nu atești transportul f...
COMENTARII