Zbor deasupra unui cuib de cuci: Tratamente de lăgăre de concentrare în Spitalul de Psihiatrie din ȘTEI, județul Bihor
Spitalul de Psihiatrie din Ștei, județul Bihor, se află în centrul unor acuzații grave, conform unui raport emis de Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Potrivit datelor din raport, pacienții de aici sunt 'bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri'
Federația SĂNĂTATEA anunță că, dacă aceste fapte se dovedesc a fi reale, dezaprobă, condamnă și se delimitează de un astfel de comportament.
“Din cadrul discuţiilor cu pacienții, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, scrie raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.
Mai mult, autorii raportului spun că au identificat pacienți cu semne pe corpuri de la aparatul de electroșocuri, informații pe care le-au transmis și oamenilor legii. Pe 17 septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal în care cercetează, in rem, deci nu asupra vreunei persoane deocamdată, cinci infracțiuni de loviri sau alte violențe.
Managerul spitalului, Horia Miara, a declarat pentru Observator că aparatul de electroșocuri a fost dus în unitate de un angajat. „Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienți asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi", a spus Miara.
COMUNICAT DE PRESĂ- FEDERAȚIA SĂNĂTATEA DIN ROMÂNIA
Având în vedere aspectele prezentate în presă cu privire la presupusele rele tratamente la care sunt supuși pacienții internați în cadrul Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Ștei și a prezumției de complicitate a personalului medical la acestea, semnalat de raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Federația SĂNĂTATEA, în eventualitatea în care acestea se confirmă în urma anchetelor demarate de autoritățile competente, își exprimă în mod ferm dezaprobarea și se delimitează față de un asemenea comportament inuman și degradant, condamnând în același timp acest fel de practici.
Avem certitudinea că acest caz este unul izolat și care nu-i reprezintă pe colegii noștri, personalul medical care își desfășoară activitatea cu corectitudine și devotament față de ființa umană în condiții de suprasolicitare generate de supraîncărcarea cu sarcini și îndatoriri zilnice din cauza subnormării cronice de personal, lipsa finanțării investițiilor de anvergură, neadaptarea legislației la normele actuale și nedecontarea serviciilor prestate la valoarea lor reală în spitalele de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță.
Federația Sănătatea din România, prin colaborarea strânsă pe care o avem atât cu Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie din România (ASPP), organism reprezentativ în acest domeniu, dar nu în ultimul rând cu sindicatele de la nivelul Spitalelor de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță în care avem organizații sindicale membre, în fața acestor acuzații suntem pe deplin obligați să reiteram și să solicităm de urgență implementarea pentru acest tip de unități sanitare a următoarelor soluții pe care le considerăm ca fiind esențiale în îmbunătățirea calității actului medical, a gradului de satisfacție a pacienților și a angajaților din acest tip de unități sanitare:
- finanțare pentru proiectele de investiții aflate în derulare în cadrul spitalelor de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță;
- adaptarea normativelor de personal și a legislației din domeniu, la nevoile reale ale acestui tip de instituții;
- decontarea serviciilor medicale prestate de către acest tip de unități în concordanță cu cheltuielile reale / zi de spitalizare / pacient;
- legislație specială care să reglementeze clar, printre altele, următoarele aspecte: statutul acestor tipuri de unități sanitare, modul de funcționare și organizare, circuitul pacienților de la internare și mai ales după externare, modul de finanțare etc.
Considerăm ca aceste carențe în implementarea soluțiilor prezentate anterior și care trenează de foarte mult timp, sunt principalele cauze care conduc la apariția unor deficiențe majore în desfășurarea activității spitalelor de psihiatrie și pentru măsuri de siguranță din România.
Birou Executiv,
FEDERATIA SANATATEA
Președinte
Strugar Marius
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
S F
13.11.2024Să vezi acuma pe Adriana Bahmuțeanu ce circ țigănesc face .....de fapt așa e ea
nu-i treaba ta
09.11.2024mergeti la munca mai bine dacat SA stati degeaba, sunteti tineri si grasi, sanatosi tun, puneti mana pe lopeti si la munca cu voi, lasti povestile pentru copii la batrani SA le dea mai departe. sunteti niste lipitori care sugeti banii si vita die pe oamenii nenorociti, si sunt...
nu-i treaba ta
09.11.2024Ok... SA inteleg ca daca am sa ajunga vreodata in Cluj -Napoca Si Militia gaseste asupra mea 3 -4 grame de Cannabis medicinal , pe care IL consum datorita durerilor cronice, eliberat pe reteta, RISC o pedeapsa intre cati si cati ani...? Consider ca Ar trebui SA se traga ...
la articolul Două persoane reținute de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de risc și mare risc
Covaci Costel
02.11.2024Mai bine stai o tura si fa un copil la Tagarlas ca o sa ajunga copulul deputat ! Cat timp tu stai el nu sta degeaba da din cur ! merita votat !
la articolul Senatorul Țăgârlaș, acest maestru al cuvintelor pline de însemnătate planetară
COMENTARII