
Proiect de deplasare la școală pe jos sau cu bicicleta, lansat în Târgu Mureș
Fundația Comunitară Mureș lansează inițiativa Bike/Walk 2 School/Work, un proiect care încurajează mersul pe jos și utilizarea bicicletei ca alternative sigure și sustenabile pentru deplasările zilnice.
În perioada 28 aprilie – 30 mai inițiativa își propune să sprijine elevii, părinții, profesorii și angajații care vor să adopte un stil de viață mai activ și să contribuie la un oraș mai verde și mai sănătos.
Astfel, s-au creat două campanii principale, fiecare adaptat nevoilor participanților:
- Bike/Walk 2 School – destinat elevilor, părinților și profesorilor care își doresc să ajungă la școală într-un mod organizat și sigur.
- Bike/Walk 2 Work – dedicat angajaților din diverse domenii, pentru a-i ajuta să transforme drumul spre muncă într-o rutină prietenoasă, care economisește timp și îmbunătățește starea de bine.
PediBus și BikeBus
Pentru a încuraja mobilitatea activă, în luna mai se vor organiza sesiuni demonstrative în fiecare vineri dimineața:
PediBus – elevii din clasele 0-VIII merg pe jos la școală în grup, însoțiți de voluntari, părinți și profesori.
BikeBus – elevii de gimnaziu și liceu (+14 ani) pedalează spre școală pe trasee stabilite, alături de voluntari adulți.
Aceste inițiative oferă participanților un start de zi energic, ocazia de a socializa și de a contribui la un oraș mai verde.
De ce e important?
Un sondaj realizat de Fundație în opt școli din Târgu Mureș, cu 644 de elevi, a evidențiat nevoia unei infrastructuri mai prietenoase cu bicicliștii și pietonii:
- 50% dintre elevi ajung la școală cu mașina, iar doar 20% merg pe jos.
- 80% au bicicletă, dar doar 3% o folosesc zilnic; cu o infrastructură dedicată bicicliștilor, procentul ar putea crește la 27%.
- 43% dintre elevi ar participa la BikeBus, iar 22% s-ar alătura programului Bike/Walk 2 School.
Pornind de la aceste date, Fundația lucrează la dezvoltarea unor trasee mai sigure pentru pietoni și bicicliști, încurajând implicarea comunității.
Cum poți contribui?
Succesul inițiativei depinde de implicarea tuturor – elevi, angajați, părinți și voluntari. Fiecare dintre voi are un rol esențial în crearea unui mediu mai sigur, organizat și activ, care susține o rutină mai sănătoasă și mai sustenabilă.
Pentru mai multe informații și modalități de implicare, Fundația invită doritorii să îi urmărească activitatea pe rețelele social, site-ul proiectului www.bike2school.ro sau să o contacteze la muresonbike@fcmures.org, potrivit punctul.ro.
Foto: Punctul.ro
CELE MAI CITITE ȘTIRI
ULTIMELE COMENTARII
Topan Alexandru
18.04.2025Verificarea și informarea ...curățarea se face la ieșire din sezonul rece pentru că hornaru nu o să facă față solicitărilor !
la articolul Trei incendii generate de coșurile de fum la sfârșit de săptămână, lichidate de pompierii sălăjeni
Istefan Annamaria
15.04.2025Cardul endered cand va fii incarcata Jud.Mures loc. Reghin pe numele de Pentek Szilard-Peter ?
la articolul Peste 84.000 de carduri educaționale au fost alimentate azi cu 500 lei. Mamele singure vor primi 2000 de lei
Dan Doghi
09.04.2025O poza mai veche nu ati gasit? Ceva din neolitic, poate? Slab jurnalism...
la articolul Trafic deviat pe ruta Cluj-Napoca - Florești pentru construcția pasajului suprateran de la Centura Metropolitană
Maria Dobre
08.04.2025Ana Guțu, mai bine ați consulta DEX-ul limbii române cu privire la cuvântul BIBLIOGRAFIE, măcar așa, pentru cultura dvs. De fapt, cum e senatorul, așa-s și „avocații” dumnealui...
la articolul Cine este senatorul de Sălaj care are doar 8 clase și două dosare penale?
COMENTARII